TWijs Studiedag 30 oktober 2023 'Veerkracht'

Locatie Phil Haarlem

8.30 Ontvangst met koffie/thee

9.15 Naar de zaal

9.30 Muzikale opening door Bart & Anouk

9.45 Welkom door Toon Mans (voorzitter College van Bestuur)

9.50 Key-note spreker Marcel van Herpen: veerkracht voor de leerkracht à veerkracht voor de leerling à veerkracht in de school.

10.50 Korte pauze

11.15 Naar keuze workshop of lezing (zie voor inhoud en aanmelding verder op op deze pagina)

  • Keuze 1: Provocatief coachen Lisanne van Nijnatten 
  • Keuze 2: Veerkrachtig brein/Formule 1 door Marcia Goddard
  • Keuze 3: Generatie Z door Aart Bontekoning 
  • Keuze 4: Balans en stress training door Rosanne Haringhuizen

12.30 Lunch

13.45 Energy-up Experience

15.00 Wereldburgerschap FAWAKA door Miguel Heilbron en Nathalie Petrocchi

15.45 Afsluiting door Bart en Anouk

16.00 Borrel in het PHIL café

Keynote speaker Marcel van Herpen: Veerkracht krijg je niet van jezelf

Onderwijs en opvoeding zijn belangrijker dan ooit.

Als onderwijsprofessional zie je het onder je ogen gebeuren: het aantal kinderen en jongeren dat ongemotiveerd is, groeit. Je moet steeds meer uit de kast halen om ieders betrokkenheid aan te spreken en merkt dat het met steeds meer leerlingen niet goed gaat. Niet voor niets hebben coaches en jeugdhulpverleners het drukker dan ooit. Natuurlijk ís die zorgprofessional keihard nodig voor bijzondere hulpvragen, maar: wat kun jíj bijdragen?

Het leven is prachtig. Maar iedereen krijgt op onvoorspelbare momenten ook te maken met ongemak, onzekerheid en verdriet. Daarmee omgaan vraagt om veerkracht. Daar ben jij in beeld. Vanuit het contact dat jij met kinderen hebt in de veiligheid van de school, zet jij je pedagogische tact in om ze nieuwe ervaringen aan te laten gaan. Jij kunt ze leren dat alles altijd verandert, dat je kunt opstaan als het tegenzit en door kunt gaan als het moeilijk is. Die veerkracht hebben leerlingen hard nodig om nu en later als vrije, verantwoordelijke mensen mee te kunnen doen in onze samenleving.

Marcel van Herpen werkt voor het Centrum Pedagogisch Contact (www.centrumpedagogischcontact.nl) Marcel is auteur van publicaties zoals “Ik, de leraar”, “Wij, de leraar”, “Wij zijn Leiders”, “Ik, de coach” en “Werk voor de reünie”.

Luister ter voorbereiding naar de podcast van Marcel: ‘Het mysterie van de goede leraar”.

Zijn YouTubefilmpjes, boeken, podcasts, films, colleges, Tv-uitzendingen, spreuken en artikelen zijn te vinden op www.marcelvanherpen.nl

Een energieke experience

Wil jij weten hoe het voelt wanneer alle gelukshormonen tegelijkertijd door jouw lichaam stromen?

Zet een Energy Up koptelefoon op en maak je klaar voor een energieke experience. Onder begeleiding van gecertificeerde instructeurs en zorgvuldig geselecteerde muziek, ervaar je een ontspannende én activerende reis langs de vier gelukshormonen. Aan het eind voel jij je opgeladen en wij garanderen dat je de sessie met een glimlach verlaat.

Fawaka Wereldburgerschap

Van Burgerschap naar Wereldburgerschap in het onderwijs

Wereldburgerschap bevordert actief onderdeel uitmaken van de eigen omgeving, de samenleving en de wereld - vanuit de principes van gelijkwaardigheid van alle mensen, wederzijdse afhankelijkheid en gedeelde verantwoordelijkheden - met behulp van thema's als Identiteit, Mensenrechten, Globalisering en Duurzame Ontwikkeling.

Fawaka Wereldburgerschap sluit aan bij verwachte veranderingen in het onderwijscurriculum, bij de nieuwe wetgeving rondom burgerschapsonderwijs én bij internationale afspraken zoals de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, waar ook de naam van 'TWijs' (tienduizend kinderen wereldwijs) uit is afgeleid. 

Volgens deze afspraken moet óók expliciet Wereldburgerschap in het onderwijs verankerd worden. Hierbij gaat onder andere expliciete aandacht uit naar inclusie, mensenrechten, duurzame ontwikkeling en wereldperspectieven.

Keuze 1: Een beetje luiheid is oké

We werken hard om een hoop te bereiken met onze leerlingen. We stellen doelen, maken plannen, volgen methodes en overleggen hoe het steeds een stukje beter en passender kan. Dit harde werken siert ons, maar hakt ons ook de kop af.

Psycholoog Lisanne van Nijnatten neemt jullie deze lezing mee in de processen die schuilen achter het harde werken en hoe het ook wat luier kan, zonder effectiviteit te verliezen. Met een nuchtere kijk en humor krijg je een spiegel voor over het leggen van een hoge lat, hoe om te gaan met zeurende ouders en hoe om te gaan met je eigen rol in dit proces. In een maatschappij waar maakbaarheid, efficiëntie en eigen verantwoordelijkheid hoog in het vaandel staan, zitten ook veel mensen in een burn-out en lopen nog meer mensen op hun tenen. Lisanne heeft hier een eigen kijk op en neemt je graag mee om met een glimlach en verwondering te kijken naar het harde werken dat we doen.

Deze lezing is gevuld met praktijkvoorbeelden die zowel op werk als privé herkenbaar zullen zijn. Een stukje theorie, maar ook praktische handvatten om het soms wat luier aan te doen, te normaliseren en hier ook de grote meerwaarde van in te zien.

Lisanne van Nijnatten is kinder- & jeugdpsycholoog bij Praktijk De Blik. Ze heeft de praktijk 10 jaar geleden opgezet en werkt hoofdzakelijk met hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen. Haar rol als psycholoog combineert ze met provocatieve therapie, waarin psychologische inzichten afgewisseld worden met humor en verwarring. Ze is een groot voorstander van menselijkheid en systemisch kijken naar problemen.

Ik kies voor deze workshop! (link naar AFAS) Let op! Als je op deze link klikt, moet je eerst inloggen in AFAS en dan kan je je direct aanmelden.

Keuze 2: Veerkrachtig brein/Formule 1

Mijn missie is om stereotypen te doorbreken: wetenschap is overal en hoeft niet saai te zijn!

In een onderwijssysteem dat continu verandert en waarin tegenslagen onvermijdelijk zijn, is het belangrijk om stress voor je te laten werken, in plaats van tegen je.Tijdens deze sessie deelt neurowetenschapper Dr. Marcia Goddard lessen uit haar onderzoek naar omgaan met verandering en druk in Formule 1 teams op het gebied van cultuur, (persoonlijk) leiderschap en individuele vaardigheden. Samen analyseren jullie topprestaties (en tegenslagen) uit de Formule 1 en je loopt weg met praktische tips over hoe je deze lessen in jouw eigen werkomgeving kunt toepassen.

Marcia is een neurowetenschapper op een missie. Ze heef een aantal jaar geleden haar baan als universitair docent vaarwel gezegd om zich volledig te richten op het bouwen van bruggen tussen wetenschap en werkvloer. Haar specifieke expertise is werkvloergedrag: hoe creëer je een organisatiecultuur waarin mensen optimaal tot hun recht komen?

Ik kies voor deze workshop! Link naar AFAS Let op! Als je op deze link klikt, moet je eerst inloggen in AFAS en dan kan je je direct aanmelden.

Keuze 3: Generatie Z

De nieuwste generatie Z start nu ook op de werkvloer en brengt gelijk een andere atmosfeer, minder hierarchie en meer vrolijkheid.

In het primair onderwijs werken veel generaties samen: van jonge generatie leerlingen tot groepsleerkrachten en schoolbestuurders uit diverse oudere generaties.

Generatiemanagement is het vermogen om verschillende generaties met elkaar te laten samenwerken én om voor elke generatie apart een goede werkomgeving te creëren. Dat vraagt wel wat. De verschillende generaties, opgegroeid in een andere tijdgeest en middenin een andere levensfase, staan verschillend tegenover wereld, werk, opvoeding, normen en waarden. De kunst is die verschillen te gebruiken en elkaar te versterken.

Op een interactieve manier krijgen de deelnemers inzicht in:

- hoe generaties ontstaan
- wat de effecten van de vergrijzing zijn
- hoe je gedateerde manieren van samenwerken herkent
- welke generaties we hebben in Nederland?
- wat de updates zijn van iedere generatie
- hoe organisaties de update-kracht van generaties beter kunnen benutten
- hoe je een aantrekkelijke werkgever kunt zijn voor alle generaties.

De inhoud raakt de thema’s (met een vergrijzend organisatie) ‘bij de tijd’ blijven, duurzaam werken en vitaliseren, een aantrekkelijke werkgever zijn en cultuurverandering van binnenuit.

Over Aart Bontekoning: Als manager bij de politie kreeg Aart steeds meer interesse voor organisatie(cultuur) veranderingen. Dat leidde tot een studie Sociale Psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Daarna vestigde hij zich als zelfstandig veranderkundige.

Met honderden organisaties onderzocht hij generatie-diversiteit en via masterclasses en publicaties deelt hij voortdurend zijn kennis. Zowel over de oudere als over de jongste werkende generaties en hun (gezonde) interactie. Tegelijkertijd werkte hij verder aan een aanpak die het vernieuwen van bedrijfsculturen vanuit opvolgende generaties ondersteunt. Vooral in de vele vergrijzende organisaties is dat een belangrijke uitdaging.

Ik kies voor deze workshop! Link naar AFAS Let op! Als je op deze link klikt, moet je eerst inloggen in AFAS en dan kan je je direct aanmelden.

Keuze 4: Workshop Grip op Stress

Van werkdruk naar werkgeluk. Ervaar meer ontspanning, balans, geluk en energie in werk en dagelijks leven. Wie wil dat nou niet?

Er wordt veel van leerkrachten gevraagd. Dat weten we allemaal! Hoe pak je het aan om jezelf iedere dag een aantal mini breaks te gunnen i.p.v. steeds maar, voor de ontspanning, weer uit te kijken naar een weekend (dat ook vaak volgepland zit) of goede voornemens te hebben na iedere vakantie: ‘Nu ga ik het anders doen!’.

Je kunt wel proberen je omgeving te veranderen of je leerkrachtenhoofd in het zand te steken, maar jij bent zelf de enige die er echt wat aan kan doen. Je neemt jezelf overal mee naartoe. Aan jou dus de taak om meer kijk op je stresspatronen te krijgen.

De ‘Grip op Stress’ workshop is een kennismaking met de inzichten, handvaten en praktische oefeningen uit de incompany training ‘Grip op Stress’. Onze methode kan preventief werken tegen het gevoel van vaak 'aanstaan’ en alle ballen in de lucht willen houden. Ook geeft deze methode meer veerkracht en rust als je al een gevoel van langdurige stress hebt.

Dus wie zit er aan het stuur: de stress of jij?

p.s. Dit is ook een win-winsituatie voor leerlingen. 

Rosanne Haringhuizen. Leerkracht basisschool en Coach&Trainer Yoga-Mindfulness-Vitaliteit www.studiomiyo.nl

Ik kies voor deze workshop! (link naar AFAS) Let op! Als je op deze link klikt, moet je eerst inloggen in AFAS en dan kan je je direct aanmelden.

Praktische zaken

De Studiedag wordt gehouden in de prachtige Phil (voormalig Philharmonie) in het centrum van Haarlem. Adres en route, parkeren en fietsenstalling via: Je bezoek aan PHIL | PHIL Haarlem

Bezoekadres
PHIL Haarlem
Lange Begijnestraat 11
2011 HH Haarlem

Heb je allergieën of bepaalde dieetwensen, laat het ons weten via info@twijs.nl

Vergeet je niet aan te melden voor een workshop/lezing in AFAS, Hierbij de link naar het handboek voor de academie

We hebben er zin in en we zien er naar uit jullie allemaal te verwelkomen maandag 30 oktober!